Lumbalna diskus hernija

Lumbalna diskus hernija

Lumbalna  (slabinska)  diskus hernija je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena.

Prema podacima iz literature čak oko 80% stanovništva se u  ranijim ili kasnijim godinama života žali na na bol i ukočenost u slabinskoj kičmi sa ili bez bola u nozi, koji u velikom broju slučaje nastaju  zbog  diskus hernije. Zbog degenerativnih promena međupršljenskog koluta (intervertebralnog diskusa), pri njegovom opterećenju ili spontano može doći do kidanja vezivnog omotača međupršljenskog koluta i  njegovog  ispupčavanja ili izlaska delova fragmenata mekog jedra, kroz prekinuti vezivni omotač međupršljenskog koluta u kičmeni kanal - DIKUS HERNIJE i oštećenja nervnih elemenata  u kanalu.

Diskus hernija je najčešća u slabinskom (lumbalnom) segmentu kičmenog stuba i najčešći je uzrok bola u leđima.  Obzirom  da  se obično javlja kod radno sposobnog stanovništva, starosti od 30 do 50 godina, ima veliki medicinski ali i socioekonomski značaj. Dominantan simptom lumbalne diskus hernije je: bol u slabinsko-krsnoja regiji, sa  ili bez širenja u nogu, koji obično nastupa naglo posle podizanja tereta, a ponekad i spontano, pojava senzitivnih i motornih ispada, ograničena pokretljivost lumbalnog dela kičmenog stuba, napetost leđne muskulature. Otežano je sedenje, stajanje, hod.
Diskusi starenjem gube vodu, smanjuju im  elastačnost, ovom procesu, označenom kao degeneracija diskusa, doprinosi i opterećenost diskusa u toku života (teži fizički ili poslovi vezani za stalno sedenje). Na pojavu lumbalne diskus hernije utiču mnogobrojni faktori rizika kao što su godine strarosti,  nasleđe, težak fizički rad, ali i rad u toku kojeg je telo u nepovoljnim, prinudnim položajima, rad gde su prisutne vibracije, loši mikro i makroklimatski uslovi, gojaznost, pušenje, psihosocijalni faktori kao što se depresija, stres .

Terapija lumbalne diskus hernije

Najčešći  simptomi lumbalne diskus hernije su:

  • bol u donjem delu leđa i nozi,
  • sniženje i gubitak osećaja (utrnulost) u zahvaćenom području pritisnutog nervnog korena,
  • oslabljena pokretljivost stopala,
  • i u najtežim slučajevima poremećaj mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca.

Bol je veoma  jak, sevajući i dugotrajan. Pojačava se pri kašljanju i kijanju. Često onemogućava normalan san, kretanje. Istovremeno sa bolom, se može javiti i snižen osećaj i trnjenje u nozi, a moguća je i slabost stopala. Poremećaj mokrenja, pražnjenja debelog creva i potencije kod muškaraca su najteži, ali srećom i najređi simptomi lumbalne diskus hernije
Lečenje lumbalne diskus hernije može biti konzervativno i operativno.

Akcenat lečenja ne  treba da bude samo obezboljavanje pacijenta već i maksimalni funkcionalni oporavak, što se postiže kompleksnim balneofiziklanim lečenjem, koje uspešno sprovodimo u našoj ustanovi. Pored klasičnih elektro, magneto, lasero, sono i mehanoterapijskih procedura, kojima smanjujemo bol, otok, upalu,  primenjujemo i Horizontalnu terapiju, novi oblik elektroterapije, koja pomaže  bržem obezboljavanju pacijenta. Toplo sumporno blato i voda, naše banje, relaksiraju napetu muskulaturu, smanju bol, poboljšavju  cirkulaciju, ishrana mišića,  nerava, a time i njihov  brži oporavak. Pacijenti se obučavaju odgovarajućem programu vežbi, edukuju se zaštitnim položajima i pokretima.

Našim pacijentima savetujemo: redovno   izvođenje vežbi u kućnim uslovima, primenjivanje zaštitnih položaja i pokreta u svakodnevnom životu, izbegavanje dugotrajnih prinudnih položaja tela, podizanja i nošenja tereta, kao i  obnovu banjskog lečenja  u cilju sprečavanja  recidiva bolesti.