Autologni kondicionirani serum - Orthokin

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača je od 20.02.2014. godine licencirani centar za terapiju autolognim kondicioniranim serumom - Orthokin, koja je odobrena od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao nova zdravstvena tehnologija.

Ova metoda se primenjuje od 1997. god. u Nemačkoj. Osmislio je i usavršio neurohirurg i ortoped Prof. Dr Peter Wehling iz Diseldorfa i od 2004. god. se koristi širom sveta, danas u 25 zemalja i oko 500 licenciranih centara u Nemačkoj, Švajcarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Izraelu i drugim zemljama. U svetu je do sada uspešno lečeno više od 200.000 pacijenata.

Posebne prednosti terapije serumom su prirodni i apsolutno bezbedan način lečenja.

Ortokin terapija je najsavremeniji vid biološke terapije koja omogućava prirodno poboljšanje stanja i oporavak oštećenih tkiva u bolestima i povredama mišića, tetiva, zglobova i ligamenata s obzirom na to da se za lečenje koristi serum pacijenta dobijen iz njegove sopstvene krvi i kao takav najbezbedniji je način lečenja.

Lekoviti efekat Otrokina se postiže posebnom metodologijom obrade krvi, posle koje je serum obogaćen najkvalitetnijim faktorima rasta i antizapaljenskim proteinima, čija se koncentracija povećava do 140 puta.

Faktori rasta podstiču oporavak oštećenih tkiva na taj način što ubrzavaju proces tokom kojeg se ćelije pojačano dele kako bi prekrile nastala oštećenja, usporavaju propadanje zglobne hrskavice i delimično je revitalizuju a antizapaljenski proteini smiruju intenzitet zapaljenske reakcije.

Očekivani efekti ovog jedinstvenog načina lečenja su prvenstveno smanjenjenje intenziteta bola i povećana pokretljivost odnosno poboljšanje funkcije zgloba ili mišića.

Orthokin

Primena Ortokina je dakle nova mogućnost lečenja:

  • bola u zglobovima kod osoba starije životne dobi,
  • kod osoba koje imaju artrozu odnosno okoštavanje,
  • kod tegoba kod pacijenata sa diskus hernijom, lumboišialgijom, radikulopatijom i sličnim dijagnozama i
  • namenjena je bržem oporavku sportista kod tako čestih povreda mišića i ligamenata, gde su iskustva takođe vrlo pozitivna.

Posebna preporuka je kombinovana primena banjskih terapija i terapije Orthokinom zbog njihovog zajedničkog, udruženog dejstva i postizanja bržeg i dugotrajnijeg terapijskog efekta.

Krv pacijenta se uzima ujutro u 07.00 zbog dugotrajnog (6- 9 sati) postupka aparaturne obrade ali bez dodavanja bilo kakvih dodatnih biohemijskih primesa. Dan pre toga pacijent treba da pije više tečnosti i da ne jede masnu i tešku hranu.

Ovim postupkom se dobije pet doza seruma koje se daju na sedam dana ukoliko lekar ne preporuči dragčije, u kičmeni stub, oboleli ili povređeni zglob, tetivu, mišić, ligament, pod kontrolom ultrazvuka ili ne, u zavisnosti od propisanog terapijskog protikola.

Prethodno se mora obaviti pregled sa rendgenskim snimkom ili nalazom pregleda ultrazvukom koji se zakazuju na 015/895- 213.

Cena kompletnog Orthokin programa koji podrazumeva vađenje krvi, njenu obradu i davanje svih pet doza je 120.000,00 din.


Dr Zoran Grujić

Licencirani lekar za primenu Orthokin terapije je
prim. dr Zoran Grujić,
specijalista fizijatar i subspecijalista reumatolog