• 05.05.2016

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar posetio je Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača

Ministar Lončar je poručio, da je ova ustanova jedinstvena u svetu po tome što ima poseban deo namenjen oporavku najmlađih.

Prilikom posete Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača i rekonstruisanom Dečijem odeljenju, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja je naglasio, da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo i srpske banje, posebno Banju Koviljaču.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja: Ovo je jedinstvena stvar u svetu da imamo posebno sve za decu. Znači, ovde ste videli kapacitet sto kreveta koji su namenjeni samo za decu i njihovu pratnju. I ne samo to da će oni biti smešteni ovde, nego sve ono što je neophodno od terapije sprovodiće se u ovoj zgradi. Oni neće imati nikakvog razloga da se mešaju sa ostalim pacijentima koji se nalaze ovde u banji.

Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice: Ministarstvo zdravlja je sa 5 miliona dinara omogućilo opremanje Dečijeg odeljenja, dok je Specijalna bolnica za završnu treću fazu rekonstrukcije izdvojila 15 miliona dinara, pa sada ovo odeljenje je jedinstveno u zemlji, osnovano pre 27 godina sa specijalizovanim lekarskim kadrom. Ima smeštajne kapacitete gde se u svakoj sobi nalazi kupatilo, čajna kuhinja, televizija i Internet. Već od sutra će deca doći ovde. Sva deca koja dođu na lečenje i koje roditelji sa uputom Fonda zdravstvenog osiguranja RS neće plaćati nikakvu doplatu. Ovo su znači, najmoderniji uslovi lečenja i rehabilitacije, smeštaja koji sigurno postoje u našoj zemlji. A mi to inače radimo, kao što znate i sarađujemo ne samo sa Vladom RS preko resornog ministarstva, nego imamo i saradnju sa Vladom Republike Srpske i Vladinim kantonom Tuzla.

U Specijalnoj bolnici danas je najavljeno da će ova ustanova uz podršku Vlade Srbije, Republike direkcije za imovinu i grada Loznice za dve godine obnoviti sva stara zdanja ovog prirodno lečilišta sa tradicijom dugom 158 godina.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice: I kroz ovu poruku sa kojom se susrećemo na samom ulasku da je snaga vodopada u mnoštvu kapljica koje rade zajedno. Ovde smo svedoci da to zaista živi. Živi u ovoj ustanovi, hvala bogu. Sve više počinje da živi u ovom gradu i naravno, počinje da živi sve više u čitavoj našoj dragoj Republici Srbiji.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača godišnje primi oko 17.000 pacijenata iz zemlje i inostranstva i ostvari godišnji prihod od oko 5 miliona evra.